A fi antreprenor este mai dificil decat crezi. Antreprenoriatul in sine este foarte bun insa. Orice economie libera se dezvolta in principal prin antreprenoriat. In clipa in care dispar antreprenorii, s-a terminat cu libertatea. Cititi in cartile de istorie mai noi sa vedeti ce s-a intamplat dupa ’47 si o sa ma intelegeti. Astazi se promoveaza foarte mult ideea de antreprenoriat. Nu neaparat in scoli cum ar trebui poate, dar important e ca se vorbeste mult despre asta.
Este antreprenoriatul noul Social Media?
La ce ma refer? Cei care sunt deja trecuti de 30 de ani poate isi aduc aminte de anii 2007-2009 cand in Romania se vorbea peste tot despre miracolul Social Media. Erau atunci tot soiul de „predicatori” care spuneau pe la conferinte si evenimente ca social media e cel mai cool lucru ever si ca poti face marketing gratis acolo. Clientii vor veni cu miile, vor cumpara orice vinzi si conturile din banci vor da pe dinafara. Numai ca n-a fost chiar asa. Si cei care spuneau chestiile astea au cam disparut intre timp. As da niste nume, dar mai bine nu.
Acum se vorbeste peste tot despre a fi antreprenor. Si mi se pare ca aud si citesc aceleasi mesaje mesianice. Fii antreprenor, e usor! Oricine poate fi, trebuie numai sa-ti doresti. Atentie, nu discutam acum despre cei care doresc sa-si promoveze cursurile sau concursurile de finantare a proiectelor. Pe aceia ii inteleg, intr-un fel. Dar asta e alta poveste. Vorbesc despre oameni care n-au facut vreodata antreprenoriat dar sunt amatori de subiecte cool.
Si tu poti fi antreprenor?
Depinde. Stii de ce e nevoie pentru ca un business sa mearga? 4 chestii: clienti, produs, bani, relatii. Tine minte, iti trebuie toate 4. Nu e de ajuns sa ai doar o idee de produs. Trebuie sa exista clienti care sa creada in produsul tau, trebuie sa atragi sau sa ai bani sa dezvolti produsul, sa-l cresti, sa-l promovezi si sa-l vinzi, si trebuie sa ai relatii pentru a compensa ceea ce nu ai. Dar iti trebuie musai toate 4.
Cei mai multi antreprenori pornesc de la o idee de produs. Si li se spune „sky is the limit”. Nu prieteni, sky is not the limit. Piata e limita, banii sunt limita. Sunt antreprenori care stiu sa-si vanda foarte bine ideile si atrag langa ei alti oameni entuziasti care cred in ideea lor si sunt dispusi sa le-o cumpere. Fie sub forma de produs, fie sub forma de investitie in afacere. Dar tot nu e suficient. Pentru ca banii astfel incasati se termina repede daca nu stii sa cresti produsul si piata.
De ce esuez eu ca antreprenor?
In principal pentru ca nu ai un plan. Oriunde vei invata despre antreprenoriat, vei afla de la bun inceput cat de important este sa ai un plan. Sunt antreprenori care pornesc la drum cu un plan. Unii cu planuri chiar bine puse la punct. Cu research aprofundat, cu obiective bine setate, cu strategii, tot ce trebuie. Dar si dintre acestia multi esueaza. Si nu pentru ca planul e rau, ci pentru ca nu se tin de acesta.
Un plan de business reusit necesita mult efort si multe cunostinte. Dar pentru asta sunt bune relatiile, pentru ca poti gasi oameni care sa te invete ce si cum sa faci. Si daca tot investesti atatea resurse intr-un plan, atunci de ce sa nu te tii de el? Cei mai multi investitori pleaca de langa tine tocmai pentru ca nu te tii de plan. Investitorii care cred cu adevarat in ideea ta, iti vor da sfaturi, iti vor aduce consilieri sau chiar manageri care sa te tina din scurt. Dar cati au norocul acesta? Si mai important, cati asculta? Iar daca investitorii pleaca, pleaca si banii, si daca bani nu mai sunt, adio dezvoltare produs, adio piata, adio business.
Si totusi pot fi antreprenor?
Depinde cat de mult investesti in acest lucru. Invata, cerceteaza, pune pixul pe foaie, scrie un plan si tine-te de acesta! Mai important invata sa faci calcule si sa te increzi in cifre cel putin la fel de mult precum in entuziasmul tau. „Sigur o sa mearga, n-are cum sa nu mearga, ideea e prea buna!” e o filosofie care i-a dus pe multi de rapa. Inclusiv pe Steve Jobs, ca tot ii aud pe toti acesti Mesia care vorbesc despre antreprenoriat mentionandu-l.
Take away!
Nu exista oameni care sa nu poata fi antreprenori. Exista doar antreprenori buni si mai putin buni. Iar diferenta dintre acestia nu este data numai de entuziasm, asa cum prea des se spune. Diferenta cea mai mare o face disponibilitatea la efort. Cu cat depui mai mult efort, cu atat sansele ca business-ul tau sa mearga sunt mai mari. Efort la inceput in research si planning, efort pe parcurs pentru crestere, efort la maturitate pentru sustinere!
Ai incredere numai in ceea ce pare logic!
BONUS! Vezi mai jos varianta video a articolului!
Scrie un comentariu!