2 weekend-uri la rand am avut ocazia sa testez doua automobile foarte interesante din gama Renault: Talisman si noul Megane. Am inceput cu varful de gama, flagship-ul celor de la Renault, Talismanul, si am continuat in weekend-ul urmator cu reprezentanta lor in gama compacta, noul Megane ajuns deja la nici nu mai stiu a cata generatie, longevitate ce denota popularitatea acestuia in piata. Nefiind un mare cunoscator al brandului Renault (nu am avut prea multe interactiuni in trecut cu acesta, in afara de noul Clio pe care l-am testat in urma cu ceva timp) ambele masini m-au surprins. In mare in mod placut, desi am gasit si mici neajunsuri, care cred ca apar la orice automobil.
Dar sa incepem cu Talisman-ul. Cred ca primul lucru pe care l-am remarcat la aceasta masina cand a aparut a fost numele ales. Poate si pentru ca sunt pasionat de branding si numele imi gadila mereu timpanele si ma provoaca sa gasesc ratiunile care au stat la baza alegerii acestora. Aparent numele nu are legatura cu produsul dar in momentul in care o testezi, gandul te-ar putea duce automat la o bijuterie. Doar ca un talisman nu este doar o bijuterie, ci are si puteri supranaturale care ar trebui sa te apere cumva de lucruri rele, dusmani, pericole etc. Sigur, e doar o credinta straveche, o superstitie a celor care poarta aceste mici obiecte denumite talismane, dar sunt convins ca acest cuvant e inradacinat adanc in constiinta tuturor. Asocieri cu concepte cheie ca protectie, putere supranaturala sunt mai mult decat benefice. Deci, punct ochit, punct lovit.
Si cred ca trebuie sa priviti masina fix pornind de la aceste doua coordonate: protectie si puteri „supranaturale”. Cele mai importante lucruri le-am prezentat in clipul ce poate fi accesat mai jos, dar mai sunt mereu cateva lucruri care merita mentionate/repetate. Talisman-ul condus era intr-adevar un varf de gama din punct de vedere al dotarilor si tehnologiei prezente. Sistemul 4 control care iti permite sa virezi ajutandu-te de rotile din spate, sistemul de asistenta la franare care orienteaza rotile catre interiorul masinii pentru o franare mai eficienta si pentru a reduce derapajul in timpul franarii la viteze mari si care franeaza automat la viteze mici atunci cand detecteaza obstacole aparute in fata masinii, reprezinta intr-adevar dotari din categoria puteri „supranaturale”. Sigur, mai sunt si alte automobile care pot face asta, dar majoritatea sunt in gama premium iar acolo discutam despre cu totul alte preturi. Alte „super-puteri” sunt sistemul de asistenta la parcare, masajul in scaune disponibil pentru sofer dar si pentru pasager, scaunele ventilate, farurile adaptive full-led si lista poate continua.
Nu vreau sa mai insist asupra spatiului, insa vreau sa intelegeti un singur lucru. Daca talismanul e de obicei un obiect mic, masina aceasta nu este deloc mica. Cand am publicat video-review-ul au fost polemici pornind de la incadrarea in clase. N-are importanta ce zice incadrarea, spatiul nu va va lipsi. Nici in interior, nici la nivelul portbagajului. Credeti-ma! Mai jos gasiti o galerie foto si va puteti convinge si singuri de aspecte legate de design si spatiu, asta daca nu cunoasteti deja masina.
A urmat un al doilea weekend pe care l-am petrecut in compania noului Megane. N-am sa mai insist si aici asupra numelui pentru ca e un brand deja consacrat si nu cred ca mai are sens. Focusul principal trebuie sa fie masina insasi si trebuie sa va spun ca e foarte greu sa faci un review unei masini din clasa compacta. Pentru ca la nivelul acesteia e foarte greu sa vii cu ceva diferit fata de competitie. Iar in Romania segmentul asta e cumva impartit intre grupul Volkswagen si restul. Ma refer aici la cifre de vanzari. Pentru ca atunci cand vine vorba de design, dotari, tehnologie si comportament pe sosea, Golf-ul nu e tocmai top of the top. Si tocmai de aceea este o paine de mancat aici pentru noul Megane.
Am condus un 1,5 dci, cutie manuala, combinatie conceputa special pentru a obtine un consum cat mai redus. Dar despre dotari si interior numai cuvantul „redus” nu se poate folosi intr-o descriere. Sunt cateva lucruri de repetat si despre Megane, pentru ca am facut si cu acesta un video-review disponibil mai jos. Atat linia de design exterioara, cat si cea interioara sunt foarte atractive. Se vede clar asemanarea cu Talisman si pentru mine comparatia a fost inevitabila. Sigur, spatiul e mai mic, dar in rest totul se pastreaza si n-am gasit compromisuri. Din nou insa, vorbim despre o versiune cu dotari de top la interior. Scaune sport, tapiterie de piele, masaj pentru sofer, etc etc. Am dus insa lipsa scaunelor ventilate insa cred ca se poate pune pe masina ca dotare optionala.
Comportamentul pe sosea a fost unul impecabil, motorul desi nu foarte puternic, iti da suficient zvac in asa fel incat sa te poti baga intr-o depasire sau sa urci fara probleme o panta mai accentuata fara a pierde demarajul. Cutia in 6 rapoarte te ajuta si la viteze mari sa obtii un consum redus ceea ce e foarte important in clasa compacta si mai ales pentru consumatorul roman. Nu sunt compromisuri nici la capitolul insonorizare, zgomotul motorului nefiind unul deranjant la interior, ba as spune mai degraba ca am primit intrebari de la cei cu care am mers de genul: „dar asta e un diesel?” Cred ca asta spune totul.
La capitolul spatiu, evident nu ne putem raporta la Talisman dar nici Megane-ul nu e o masina mica. Se incadreaza in clasa compacta insa cel putin „ochiometric” portbagajul mi s-a parut mai mic decat la competitoarele Golf si Leon spre exemplu. Nu am consultat insa datele tehnice oficiale asa ca nu pot baga mana in foc. Le puteti gasi insa pe toate la cei de la Bras, concesionar Renault in Iasi. Atat pentru Talisman cat si pentru Megane. Si le multumesc din nou pe aceasta cale pentru amabilitate si disponibilitate. Mai jos aveti o galerie foto si cu noul Megane!
Astept cu interes noul Megane Sedan, inlocuitorul Fluence dar si noul Megane CC tocmai anuntat. 🙂
Scrie un comentariu!