Ma stiti deja, scriu review-urile mai tarziu pentru ca nu vreau sa judec la cald. Recunosc, e si o scuza foarte buna pentru ca uneori sunt lenes sau implicat in prea multe chestii deodata, tocmai de aceea intarizierile. Dar in cazul noului Mustang nu e vorba nici de lene si nici de alte motive. Am vrut sa ma conving ca entuziasmul de moment nu va trece dupa 2-3 zile. Dupa cum deja stiti, acum aproape 2 saptamani am avut privilegiul sa conduc noul Ford Mustang. Si nu oricum, ci pe un circuit de viteza, adica acolo unde un asemenea automobil se simte cel mai bine. Este vorba despre circuitul de la Adancata, despre care recunosc ca nu stiam nimic inainte de sa ajung acolo si care m-a surprins intr-un mod foarte placut (este un circuit la nivel occidental, cu o lungime de 3,5 km si inca se mai construiesc portiuni aditionale de pista, cu boxe pentru echipe, cu facilitati tehnice si alte dotari specifice).
Am condus doua modele Mustang, unul cabrio cu motorizare 2,3 litri EcoBoost si 317 cai putere si monstrul V8 de 5 litri, aspirat, de 422 de cai putere, varianta fast-back. Am pornit din Bucuresti pe A3 catre Ploiesti, dupa care am revenit catre Bucuresti pe DN1 si ne-am indreptat „incet” catre Adancata. La intoarcere am venit prin Urziceni. Va dau aceste detalii pentru ca vreau sa spun ca pe langa circuit am condus masinile si pe sosele circulate si in regim urban in Bucuresti. La dus am condus varianta fastback de 5 litri iar la intoarcere un cabrio de 2,3 litri. Si e important pentru ca una e sa te dai la maxim pe un circuit si alta e sa vezi cum se comporta un automobil pe sosea si in trafic.
Evident, partea cea mai interesanta a acestei experiente au fost tururile de circuit pe care le-am facut cu cele doua variante Mustang. Prima data am mers 5 tururi cu varianta cabrio 2,3 litri si apoi 8 tururi cu varianta fastback V8, 5 litri. Trebuie mentionat ca de fiecare data am fost acompaniat de un pilot profesionist de la Napoca Rally Academy, caruia ii multumesc pentru sfaturi si pentru insistenta. 🙂 Merci mult Florinel! Este important de stiut ca fara sfaturile acestuia nu m-as fi dat niciodata la maxim, nu as fi avut curaj sa abordez virajele cu asemenea viteza si nici n-as fi trait adevarata experienta Ford Mustang. De asemenea, trebuie sa va mai spun ca aveam ceva experienta de circuit de cand am testat noul Ford Focus la Covasna asa ca stiam ca masinile nu vor iesi de pe pista daca am incredere in instructor si de asemenea, foarte important, stiam ce ma asteapta. Pentru ca daca te urci prima data pe un circuit si mergi tare din prima, senzatia de euforie de la final poate fi uneori inlocuita cu una de epuizare si nesiguranta. Drept dovada, unii colegi din presa care s-au dat pe cele cabrio, nu s-au mai urcat si pe cele de 5 litri.
Nu degeaba am inceput cu cele mai putin puternice (desi 317 cai putere nu sunt deloc putini). A fost un exercitiu foarte bun, am castigat putina incredere si ne-a obisnuit cu Mustangul. Dar faptul ca motorul este asistat de o turbina, nu-ti da feelingul acela de muscle car adevarat. Dupa ce am trecut pe cele de 5 litri am simtit intr-adevar ce inseamna cuplul si puterea unui motor aspirat de mari dimensiuni.
Primul lucru la care te gandesti cand auzi muscle car este viteza mare in linie dreapta si la prima curba ai pierdut controlul. Dar va asigur ca n-a fost deloc asa. Sistemele de control al stabilitatii si control al tractiunii ajuta masina sa stea pe sosea foarte bine, in ciuda tendintei de supravirare datorate tractiunii spate. Greutatea este insa bine distribuita, motorul fiind pozitionat in fata si echilibrand bine masina. Exista mai multe moduri de condus disponibile printre care si modul Track dar intructorii au avut grija sa nu conducem pe acest mod, pentru ca ESP-ul este dezactivat si noi nu eram piloti profesionisti asa ca riscam sa ajungem prin balarii sau cine stie pe unde. Am folosit modul Sport+ care tine sub control ESP-ul activandul atunci cand este nevoie. Pe sosea am folosit modul Normal si mai e disponibil modul Snow+Wet pentru sezonul cu vreme mai „umeda”.
Pe circuit diferenta intre motorul de 2,3 litri si cel de 5 litri nu se simte foarte tare. Doar pe zonele de accelerare unde cu piciorul la fund pe pedala de acceleratie simti cum pleaca masina de sub tine. Cuplul de 524 Nm isi spune cuvantul insa ceea ce impresioneaza cu adevarat este sunetul pe care il produce aceasta masina. E un racnet profund care vine din interior si pe care poti sa-l asemeni cu cel al dragonului Smaug din The Hobbit. Apesi pedala la fund si te intrebi daca nu cumva scuipa flacari prin tevile de esapament. Intri cu emotie in curbe incercand sa prinzi apex-ul virajelor dar te gandesti numai la momentul in care treci de acel varf si poti sa-ti trantesti cat poti de tare piciorul pe acceleratie si sa intri din nou in scaun. 13 ture de circuit m-au facut sa ma intreb cum de rezista acei piloti de curse la 20-30-40-50 sau sute de tururi in competiile de viteza, pentru ca eu cand am terminat cele 8 ture cu fastback-ul eram praf.
Sa trecem insa la capitolul sosea, pentru cei mai multi dintre cei ce vor cumpara aceasta masina (si sunt sigur ca nu vor fi putini – deja s-au pre-comandat 58 in RO iar targetul celor de la Ford era de 40) vor merge pe sosele si nu pe circuit. Aici intr-adevar se simte diferenta intre motorul de 5 litri si cel de 2,3 litri EcoBoost. Ambele sunt puternice dar cel de 5 litri este mai greu de stapanit. Cuplul mare te face sa tasnesti deodata cand pisti acceleratia si asta e bine in depasiri dar e riscant pentru carnet. Motorul de 2,3 litri face masina sa se simta ca una normala. Simti caii dar puterea vine treptat, nu deodata si se potriveste mai bine pentru oras.
Despre consum nu are rost sa vorbim si nu pentru ca e vorba de valori mari, ci pentru ca daca iti iei o asemenea masina, e pacat sa te gandesti la economia de combustibil. Asa nu vei simti niciodata feelingul Mustang. Interiorul preia multe detalii de la alte modele Ford si asta e bine. Nu mai e un interior plin de plastic cum ne-am obisnuit la modelele americane. E multa piele, un ecran tactil de mari dimensiuni, butoane si comenzi specifice Ford insa are si ceva elemente de design specifice Mustang. Schimbatorul de viteze cromat si cu „nuca” rotunda, comutatoarele de tip flip-up parca preluate de pe un jet-fighter si bordul simetric stanga-dreapta aduc aminte de originea de peste ocean a automobilului. Scaunele sunt imbracate in piele iar pentru amatorii de sportivitate, sunt disponibile pe fata scaune Recaro de tip bucket. In spate este ceva spatiu dar pentru persoane mai scunde.
La versiunea cabrio soft-top-ul se deschide mai intai manual cu ajutorul unui maner, si se pliaza automat prin apasarea unui buton. Ii lipseste insa acel capac de protectie care mascheaza soft-top-ul odata coborat asa ca in laterale raman niste spatii (gauri descoperite) pe unde poti vedea angrenajul acestuia dar si unde poti scapa din greseala obiecte pe care nu stiu daca le-ai mai putea recupera. Am mers si cu masina decapotata, chiar pe locurile din spate, si aproape ca mi-a zburat parul si nu auzeam absolut nimic din ce vorbeau cei din fata. Cred ca un wind deflector ar fi rezolvat elegant problema. Dar asta ar fi crescut pretul probabil.
Preturi si dotari: Si daca tot am ajuns la pret, noile Mustang-uri vin in Romania cu preturi pornind de la 37.000 euro (TVA inclus) pentru varianta 2,3 EcoBoost cutie manuala in 6 trepte si ajungand pana la 44.000 euro pentru varianta 5 litri cu cutie automata in 6 trepte. Pentru varianta cabrio, preturile pornesc de la 41.000 si ajung la 48.000. Pe ambele variante puteti avea motorul de 5 litri si cutia automata. In acesti bani primiti in Europa standard Pachetul Performance (piese performante, tuning ABS + ESP si frane Brembo pentru V8-ul de 5 litri), tapiterie din piele, radio CD SYNC II cu comenzi vocale, comenzi pe volan si 9 difuzoare, sistemul Launch Control, sistemul Line Lock (pentru amatorii de burn-out, acest sistem iti blocheaza rotile din fata si poti sa ii dai gaz pana iti explodeaza cauciucurile din spate), si o chestie foarte interesanta – un airbag pentru genunchi la pasager care este montat in capacul torpedo-ului. Luminile de tip led sunt de asemenea disponibile si jantele pe 19 inchi. Mai multe detalii despre echipari, culori disponibile dar si informatii tehnice, gasiti pe site-ul celor de la Ford Romania.
Verdict final: Ford Mustang e un automobil care se va vinde bine in Europa, insa desi inclinam sa cred ca mai mult in varianta de 2,3 litri, puteti vedea mai jos cam care sunt preferintele europenilor rezultatele din primele comenzi. Nu e de mirare, pentru ca daca vrei sa simti puterea adevarata a unui muscle car, trebuie neaparat sa ai varianta de 5 litri. Chiar daca o vei scoate la plimbare doar in weekend si vei putea sa te bucuri de ea doar pe circuit. Pretul per-se nu e mare dar costurile aditionale (impozit, asigurare, combustibil, anvelope si alte consumabile) fac din Mustang o jucarie destul de scumpa ca sa te joci cu ea in fiecare zi. Va asigur insa ca face fiecare cent si ca ii invidiez pe toti cei care vor cumpara V8-ul!
Multumesc Ford Iasi si Ford Romania pentru amabilitate si disponibilitate.
Scrie un comentariu!